Saps Què?

Perquè se m’engrassa el cabell si me’l rento cada dia?

A què és deguda la caspa?

Problemes de caiguda

És bo rentar-se el cabell cada dia?

Cada quan és recomanable tallar-se els cabells?

Quan duren els banys de color?

Són el mateix metxes que reflexes?
Perquè se m’engrassa el cabell si me’l rento cada dia?
L’excés de grassa al cuir cabellut és degut a un excés en la secreció de les glàndules sebàcies, això pot ser a causa de l’ús d’un xampú inadequat, de rentar-se el cabell amb aigua molt calenta, tocar-se molt sovint els cabells alhora que també pot influir una alimentació rica en greixos juntament amb factors hormonals així com la contaminació i la pol·lució ambiental.
En aquest cas és recomanable rentar-se el cabell dia per altre amb un xampú regulador de la grassa un cop o dos per setmana i la resta de dies fer servir un xampú neutre d’ús freqüent, ja que si sempre s’aplica el xampú de la grassa la pell s’hi acostuma i sovint provoca l’efecte rebot produint encara més grassa. Evitar l’aigua molt calenta i temperatures altes amb l’assecador, alhora que també millor no tocar-se els cabells contínuament.

Inici

A què és deguda la caspa?

La caspa és un estat descamatiu del cuir cabellut que pot ser degut a l’ús de productes inadequats, canvis climàtics o un excés de microorganismes a la pell; també influeixen factors interns com una disfunció de les glàndules sebàcies, deficiències orgàniques, nervis, falta de rec sanguini, etc. Cal distingir dos tipus de caspa:

Caspa seca caracteritzada per la presència d’escames fines, seques, blanques o grises que es desprenen fàcilment i que a vegades provoquen picors.

Caspa grassa es caracteritza per la presència d’escames més grans, espesses, groguenques i grasses ja que la caspa grassa també s’associa a l’existència de seborrea. Sovint les escames s’adhereixen al cuir cabellut formant plaques que provoquen picors i inflamacions.
Per eliminar la caspa és recomanable rentar-se el cap un o dos cops per setmana amb un xampú de tractament de la caspa i la resta de dies utilitzar un xampú neutre suau per pells sensibles. En el cas de molta picor o casos severs es recomana l’aplicació d’un tònic amb efecte antibacterià que a més de calmar les picors té la funció de prevenir la reaparició de caspa a llarg termini.

Inici

Problemes de caiguda
El cabell és una característica important en la imatge d'una persona, per això cal cuidar-lo i mantenir-lo sa i net amb els productes adequats. La pèrdua del cabell, ja sigui de forma natural o no, s’anomena alopècia, i té com a resultat la calvície. Hi ha diferents situacions d'alopècia, algunes naturals i d’altres no.
Per entendre els diferents processos, cal parlar en primer lloc de les parts fonamentals en què es divideix el cabell: la part externa es coneix com a tija; i la part interna està formada pel fol·licle, la glàndula sebàcia i el múscul erector.

En l'home, l'estat d'activitat de cada arrel pilosa és independent de les adjacents. Així, al cuir cabellut es troben alhora totes les fases del cicle. El període de creixement dura uns quants anys, mentre que el de repòs tan sols dura uns mesos. El 85% dels fol·licles es troben en fase de creixement, i un 14% es troba en repòs.

El període de transició entre el creixement i el repòs dura de 2 a 3 setmanes, i en aquesta fase es troben un 1% del total.

En total, en un cuir cabellut sa hi ha al voltant de 100.000 cabells. En una situació normal, té lloc una caiguda diària d'uns 100 cabells. A partir d'una caiguda de 250 cabells al dia, podem començar a parlar de caiguda massiva i de principi d' alopècia. Haurem de detectar si l’alopècia té lloc de manera congènita o adquirida.

Llavors, si notem que cada vegada tenim menys cabell i tenim indicis de patir alopècia, és l’hora de demanar consell.

Les alopècies adquirides poden ser de diferents menes, segons si són degudes a alguna situació o producte (productes químics, situacions postpart, febrils, traumàtiques, pertorbacions de l'estat general, diabetis, malnutrició, càncer, entre d’altres) o per causes hereditàries o hormonals. Les alopècies del primer grup es manifesten mentre la causa, producte o malaltia sigui present. Una vegada s'elimina la causa que la provoca, l’alopècia desapareix de manera gradual.
Així mateix, també poden aparèixer alopècies endocrines per alteracions hormonals en la hipòfisi o les glàndules tiroides i suprarenal; aquest tipus d’alopècia és més rara.
Amb tot, l’alopècia androgenètica o calvície vulgar és la que es presenta més sovint. Habitual en l'home, s'inicia als 20-30 anys d'edat. La calvície completa es produeix cap als 50 anys. Aquesta calvície és irreversible i no té curació. Com que no es pot modificar la glàndula sebàcia, la producció de sèu no augmenta, encara que queda dipositat al cuir cabellut i, finalment, el múscul erector s'atrofia.

Per mantenir la integritat i l'aspecte brillant del cabell, hem d’aplicar productes que respectin la integritat de la cutícula, que és la superfície de la tija, formada per cèl·lules planes que cobreixen tot el cabell de manera similar a una teulada, sense escletxes ni esquerdes.

Altres aspectes a tenir en compte:

  • La caiguda no té res a veure amb la longitud del cabell. Cau tant el cabell llarg com el curt.
  • Rentar el cabell de forma freqüent no és perjudicial. No caurà més per rentar-lo més. Però s’ha de fer amb un xampú d’ús freqüent.
  • L’ús de laques o brillantines no perjudiquen el cabell, sinó que poden ajudar a protegir-lo.
  • L’ús de gorres no és nociu, sinó que, fins i tot, pot ajudar a protegir el cabell.
  • Afaitar el cabell de manera freqüent no l’ajudarà a ser més fort.
  • L’ús de vitamines locals acostumen a ajudar.
  • Hi ha molts tipus d’alopècia i cadascuna necessita un tractament específic. Només el perruquer o metge ens dirà quin és el millor per a nosaltres.
  • A vagades un xampú per la caiguda en pot ajudar, i si es una caiguda molt forta unes vitamines de shock.

Inici

És bo rentar-se el cabell cada dia?
No és contraproduent si s’utilitza un xampú suau d’ús freqüent, ara bé cal tenir en compte si la pell és seca o grassa. En el cas de pells seques no serà necessari rentar-lo a diari sinó dos o tres cops per setmana. En el cas de pells grasses, és important tenir present que com més sovint es renta més grassa produeix la pell, per això s’aconsella rentar-lo dia per altre.

Inici

 

Cada quan és recomanable tallar-se els cabells?
El cabell en general creix un centímetre al mes, si el que es vol és mantenir el mateix tall en el cas dels cabells curts és recomanable tallar-lo cada mes o mes i mig. Si el que es vol és mantenir certa llargada es recomana repassar les puntes cada dos o tres mesos.  

Inici

Quan duren els banys de color?
Abans que res cal aclarir que els autèntics banys de color no aclareixen el cabell ni tampoc tapen els cabells blancs, la seva finalitat és aportar un reflex de color i brillantor al cabell de forma temporal, de manera que amb uns 8 -10 rentats es va descolorint.  

Inici

Són el mateix metxes que reflexes?
La tècnica mitjançant la qual es fan les metxes o els reflexes pot ser la mateixa però l’efecte que s’aconsegueix no és el mateix. Es coneixen com a metxes blens de cabells més aviat gruixuts i de diferent color que no el fons de la resta de cabells d’un mateix cap. Mentre que els reflexes es consideren blens de cabells més fins que no les metxes, de manera que causen un efecte com d’aigües dins d’un mateix color de fons.

IniciCopyright 2013 © Pagès Busquets. All rights reserved.